Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Η Αναγέννηση της Tηλεόρασης

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. -Digea ο κος Γιώργος Μαθιός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που συνέστησαν επτά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για να κάνουν το άλμα στην ψηφιακή τηλεόραση, εξηγεί με λεπτομέρεια τι είναι ψηφιακή τηλεόραση και πώς θα γίνει η ιστορική μετάβαση.

Δείτε το ρεπορτάζ από την σχετική εκδήλωση.

Μετάβαση; Γιατί;

Η μετάβαση στην λεγόμενη ψηφιακή τηλεόραση είναι αναγκαία. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Γενεύης του 2006, ως το 2012 όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ξεπερασμένη και φασματοβόρα αναλογική τεχνολογία (με τελικό στόχο το 2015).

«Είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην πεπαλαιωμένη τηλεοπτική εκπομπή που είχε μείνει επί χρόνια έξω από την ψηφιακή επανάσταση... Δεν πρόκειται για απλή εξέλιξη της τηλεόρασης, πρόκειται για την ολοκληρωτική της αναγέννηση. Είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην τηλεόραση από τότε που έγινε έγχρωμη.

Για πρώτη φορά μετά από τα εξήντα και πλέον χρόνια ζωής του πιο αγαπητού μέσου, ειδικά στην Ελλάδα, αλλάζει το DNA της, ο τρόπος μετάδοσης του σήματος στην κεραία μας, και μετατρέπει την συσκευή μας από έναν παθητικό δέκτη σε ένα έξυπνο υπολογιστή που ανοίγει νέους ορίζοντες στην τηλεοπτική εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά ο κος Μαθιός.

Διαβάστε στη συνέχεια:

2. Τί είναι η ψηφιακή τηλεόραση;

Τί αλλάζει πραγματικά στην τηλεόραση; Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης που την καθιστούν, όχι μόνο αναγκαία αλλά, και επιθυμητή;

3. Τί χρειάζομαι;

Τί απαιτείται για να δούμε ψηφιακή τηλεόραση; Πόσο κοστίζει η μετάβαση; Ποιός θα μας βοηθήσει;

4. Πώς θα ζήσουμε τη μετάβαση;

Από που θα ξεκινήσει η αλλαγή; Πότε θα σταματήσει να παίζει η τηλεόρασή μας;

5. Γιατί η μετάβαση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνική πρόκληση;

Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Digea χαρακτηρίζει εθνική πρόκληση τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση

2. Τί είναι;
3. Τί χρειάζομαι;
4. Μετάβαση; Πώς;
5. Εθνική Πρόκληση
2. Τί είναι; ›
Γράψτε σχόλιο
Δημοσίευση από φίλος/η, Παρ, 26/06/2009 - 17:27.
πέραν του τεχνολογικού ενδιαφέροντος, τα υπόλοιπα είναι μπούρδες και τούτο γιατί ως μέσο δεν θα παψει να απευθύνεται στα χαμηλά ένστικτα κατά 95%. Δηλαδή, τι θα με οφελησει σε υψηλής ποιότητας ήχο και εικόνα αν βλέπω τους διάφορους παπαρολόγους να λένε τις παπαριές τους;

απάντηση
Δημοσίευση από φίλος/η, Παρ, 26/06/2009 - 21:10.
Συμφωνω απολυτα φιλε ως προς την ουσια του θεματος ελληνικη τηλεοραση, ωστοσο εδω δε μιλαμε για το περιεχομενο αλλα για την τεχνολογια εκπομπης και ληψης.

απάντηση
Δημοσίευση από φίλος/η, Παρ, 26/06/2009 - 21:20.
Σίγουρα παιρνάμε σε άλλη διάσταση αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα πληρώνουμε(συνδρομές) για να βλέπουμε κάτι αξιόλογο.
Άρα ποιιούς θα οφελήσει;

Ευχαριστώ

απάντηση
Δημοσίευση από φίλος/η, Σάβ, 27/06/2009 - 06:53.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΣΩ NOVA?
ΘΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ MEGA,ANT1.ALFA Η NOVA?
Τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση

Πρόκειται για ένα υβρίδιο του μαζικού μέσου ενημέρωσης και ενός υπολογιστή με δυνατότητες δικτύωσης. Οι αλλαγές που θα δουν στην φάση της μετάβασης οι Έλληνες τηλεθεατές είναι η ποιότητα σήματος. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα σημάνει το τέλος στα «χιόνια» και τα είδωλα στην οθόνη.

Ποιότητα για όλους

Η ψηφιακή εκπομπή θα δώσει ποιότητα σήματος δωρεάν σε πολύ περισσότερους και όλα τα κανάλια του ψηφιακού μπουκέτου θα πιάνουν με την ίδια κορυφαία ποιότητα (κανένα κανάλι δεν θα έχει πλέον χιόνια). Στην αναλογική εκπομπή η ποιότητα της εικόνας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ισχύ του σήματος και φθίνει αναλογικά όσο η ισχύς πέφτει.

Σε αντιδιαστολή, στην ψηφιακή εκπομπή έχουμε το φαινόμενο «κατώφλι». Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε το 100% της ποιότητας μέχρι ένα χαμηλό επίπεδο ισχύος και μετά μαύρο, τίποτα. Για να φτάσει όμως κανείς στο κατώφλι αυτό, η ισχύς θα πρέπει να είναι 15 φορές χαμηλότερη από το σημείο στο οποίο η αναλογική εκπομπή θα άρχιζε να χαλάει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν στην αναλογική εκπομπή πιάνατε ένα σταθμό ακόμη και με «χιόνια», με την ψηφιακή εκπομπή έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να βλέπετε άψογα.

Δείτε ένα ενημερωτικό βίντεο για τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης από την Ένωση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών (CEA) στις ΗΠΑ ενόψει της προγραμματισμένης μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση το Φεβρουάριο 2009 (η οποία αναβλήθηκε για τις 12 Ιουνίου 2009).





Σταθερά υψηλή ποιότητα εικόνας

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ψηφιακής τηλεόρασης είναι η κορυφαία ποιότητα της εικόνας. Ο ψηφιακός δέκτης δεν είναι απλά μια συσκευή αναδιαμόρφωσης που περνάει κάθε παρεμβολή, είδωλο ή ανάκλαση κατευθείαν στην οθόνη. Ο δέκτης- αποκωδικοποιητής του ψηφιακού σήματος είναι «έξυπνος», είναι ένας μικρός υπολογιστής. Το δε σήμα είναι «θωρακισμένο» με πολλούς τρόπους. Η πληροφορία μοιράζεται και επαναλαμβάνεται ώστε όταν το σήμα δεχθεί μια παρεμβολή, ο δέκτης ξέρει που να ψάξει να βρει την πληροφορία που έχασε ενώ μπορεί να την ανακατασκευάσει από τις προηγούμενες και επόμενες πληροφορίες. Τέλος με ένα έξυπνο σύστημα επιλογής βέλτιστου σήματος φιλτράρει τις ετεροχρονισμένες αντανακλάσεις που προκαλούν τα είδωλα σε ένα αναλογικό περιβάλλον και κρατάει πάντα σταθερή ποιότητα εικόνας.

Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος

Η ψηφιακή τηλεόραση σε αντίθεση με την αναλογική «καταλαβαίνει» τι δείχνει. Το πρόγραμμα μεταφέρει ενεργές πληροφορίες και οδηγεί τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (γνωστός ως EPG). Έτσι, μπορούμε να προγραμματίσουμε την εγγραφή προγράμματος, να πάρουμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή αλλά και ότι ακολουθεί. Είναι μια υπηρεσία που αλλάζει τη σχέση μας με την τηλεόραση και βοηθάει ακόμη και τηλεθεατές με περιορισμένη σχέση με την τεχνολογία να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

Μία συχνότητα, τέσσερα κανάλια!

Στην αναλογική τεχνολογία κάθε συχνότητα επέτρεπε την εκπομπή ενός μόνο καναλιού και οι δυο έννοιες ταυτίζονταν. Με την ψηφιακή τεχνολογία είναι δυνατή η εκπομπή τεσσάρων καναλιών ανά συχνότητα μαζί με έναν αριθμό συνοδευτικών υπηρεσιών όπως ο οδηγός προγράμματος, οι υπότιτλοι και άλλες ειδικές βοήθειες για ΑΜΕΑ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία συμπίεσης του σήματος και στη συνέχεια της πολυπλεξίας του.

Φανταστείτε τις εικόνες του κάθε καναλιού που φιλοξενείται στην συχνότητα να συμπιέζονται, να μπαίνουν η μία μετά την άλλη, να εκπέμπονται στην τηλεόρασή μας όπου αποπολυπλέκονται και αποσυμπιέζονται και ανάλογα με το κανάλι που έχουμε επιλέξει, εμφανίζονται στην οθόνη μας. Η κωδικοποίηση – συμπίεση του σήματος επιτυγχάνεται με μια σειρά αλγόριθμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: